Stanovení reziduí monomerů v kopolymerních hydrogelech určených pro agrochemické aplikace - Rejna, Václav (Univerzita Pardubice, 2019)
Byly studovány retenční charakteristiky akrylamidu, kyseliny akrylové a N, N´- methylen-bisakrylamidu při vysokoúčinné kapalinové chromatografii v systému s obrácenými fázemi a navrženy optimální podmínky pro separaci a stanovení těchto látek. Byly připraveny hydrogely na bázi kukuřičného škrobu, akrylamidu a kyseliny akrylové a stanovena jejich bobtnavost, rozpustnost ve vodě, methanolu a ethanolu a obsah zbytkových monomerních složek. Následně byl sledován vliv připravených hydrogelů na retenční vodní kapacitu půdy a na rychlost jejího vysychání.
Determination of monomer residues in copolymer hydrogels intended for agrochemical applications
Keywords: HPLC; akrylamid; kyselina akrylová; N,N´- methylen-bisakrylamid; hydrogel; HPLC; acrylamide; acrylic acid; N,N´- methylen-bisacrylamide; hydrogel