Studium pevných katalyzátorů pro přípravu metylesterů z olejů a mastných kyselin - Kocík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na studium reakcí využívaných při produkci bionafty, tj. transesterifikaci rostlinných olejů katalyzovanou bazickými Mg/Al směsnými oxidy a estreifikaci kyseliny olejové katalyzovanou kyselými zeolity. V první fázi je pozornost zaměřena na vliv podmínek přípravy Mg/Al směsných (molární poměr Mg/Al, teplota kalcinace, čas kalcinace a post-úprava) na strukturu a aktivitu syntetizovaných Mg/Al směsných oxidů. Cílená studie přípravy Mg/Al směsných oxidů a reakčních podmínek transestrifikace (rychlost míchání, teplota reakce, množství katalyzátoru a molární poměr metanol/olej) vedla k syntéze aktivního Mg/Al směsného oxidu a definování optimálních podmínek reakce pro případný další výzkum. Mg/Al směsné oxidy byly charakterizován rentgenovou difrakční analýzou, infračervenou spektroskopií a atomovou absorpční spektroskopií. Množství esteru bylo stanoveno plynovou chromatografíí. Ve druhé fázi byla pozornost zaměřena na studium klíčových vlastnosti zeolitů v esterifikaci kyseliny olejové.
The study of solid catalysts for preparation of methyl esters from vegetable oils and fatty acids
Keywords: bionafta; transesterifikace; heterogenní katalyzátor; hydrotalcit; zeolity; biodiesel; transesterification; heterogeneous catalyst; hydrotalcite; zeolite