Vliv fyzické aktivity na dlohodobou kompenzaci diabetu - Strnadlová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem diplomové práce je vliv fyzické aktivity na dlouhodobou kompenzaci diabetu. V teoretické části je uvedena klasifikace diabetu mellitu, diagnostika, klinický obraz, léčba, komplikace a kontrola kompenzace tohoto onemocnění. Zvláštní pozornost věnuji fyzické aktivitě a psychologickým aspektům diabetu. Výzkumná část se zabývá hodnocením projektu, v rámci kterého 17 pacientů s diabetem 2. typu zvýšilo svou fyzickou aktivitu po dobu 6 týdnů na minimálně 150 minut týdně. Formou dotazníku byly zjišťovány postoje respondentů k fyzické aktivitě, jejich motivace a předchozí zkušenosti s pohybem, preferovaná fyzická aktivita a vytrvalost v pohybové aktivitě po skončení projektu. Dále jsou v práci hodnoceny ukazatele kompenzace diabetu na začátku a na konci projektu - glykovaný hemoglobin, hmotnost a body mass index.
The effect of physical activity on metabolic control in diabetic patients
Keywords: diabetes mellitus; glykovaný hemoglobin; fyzická aktivita; zdatnost; psychologické aspekty diabetu; glycated hemoglobin; physical activity; fitness; psychological aspects of diabetes