Optimalizace napájení vedlejších spotřebičů ve dvouzdrojové elektrické regionální jednotce - Skala, Jan (Univerzita Pardubice, 2017)
V první kapitole se tato práce zabývá obecným rozborem vedlejších spotřeb na železničních vozidlech, se snahou o ucelení problematiky (možné spotřeby). Dále jsou popsány možnosti napájení a nutnost zálohování spotřebičů. Další kapitola popisuje dvouzdrojovou elektrickou trakční jednotku z hlediska výhod při zvolení plně elektrického pohonu a vysvětluje důvody zvolení uvažované konfigurace. V třetí kapitole jsou vypsány jednotlivé spotřebiče umístěné na jednotce. Následně jsou popsány jednotlivé provozní režimy. Ve čtvrté kapitole jsou navrženy různé konfigurace palubních sítí a jejich napájení. Následně je provedeno jejich porovnání. Dále jsou vypočítány parametry jednotlivých použitých měničů. Pátá kapitola se zabývá dimenzováním pomocné baterie z hlediska potřebné energie pro napájení zařízení po určený minimální čas. Poslední kapitola popisuje prostorové uspořádání vozidla, celkové elektrické zapojení a umístění elektrických spotřebičů na jednotce.
Optimization power supply of auxiliary devices in a two-source electric regional unit
Keywords: netrakční spotřeba; elektrické jednotky; akumulátory; palubní sítě; non-traction consumption; electric multiple units; accumulators; onboard power lines