Kvalita života dialyzovaných pacientů - Kholová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce pojednává na téma kvalita života dialyzovaných pacientů. Teoretická část podává přehledné informace o anatomii, onemocnění a náhradě funkce ledvin, které nám pomohou blíže pochopit proč a s jakými obtížemi se dialyzovaný nemocný dennodenně setkává. Dále se zaměřuje na potřeby chronicky nemocného a na koncept kvality života. Empirická část porovnává peritoneální dialýzu a hemodialýzu a jejich dopad na kvalitu života. Zaměřuje se na čtyři pilíře potřeb a jejich zmírnění v průběhu léčby. Výsledky jsou shrnuty v diskuzi a závěru.
Quality of life in dialysis patients
Keywords: hemodialýza; peritoneální dialýza; potřeby člověka; kvalita života; hemodialysis; peritoneal dialysis; human needs; quality of life