Zhodnocení průměrných relativních mezidialyzačních přírůstků na váze u pacientů na hemodialýze v závislosti na reziduální diuréze - Bartůňková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2009)
Ve této diplomové práci se autorka zaměřila na zhodnocení průměrných váhových přírůstků u pacientů, kteří jsou zařazeni do pravidelného dialyzačního programu. Vzhledem ke stoupajícímu trendu počtu pacientů, kteří jsou závislí na dialyzačním přístroji, je toto téma aktuální a zajímavé. Práce je rozdělena do dvou částí. První část - část teoretická je především věnovaná anatomii ledvin, příčinám selhání ledvin, možnostem léčby terminálního stádia selhání ledvin a ve větší míře je zaměřená na hemodialýzu a její komplikace. V této části bylo úkolem, utřídit již známé informace a dát do souvislosti jednotlivé skutečnosti. Druhá část - část výzkumná, je zaměřená na popis vlastního výzkumu, představení stanovených hypotéz, prezentaci výsledků a jejich porovnání s jinými publikacemi.
Evaluation of the average relative additions of weight during the interval between two hemodialysis procedures following one another refering to the patients on dialysis machine in the dependence on residual diuresis.
Keywords: Chronické selhání ledvin; Hemodialýza; ultrafiltrace; optimální váha - suchá váha; mezidialyzační váhové přírůstky; chronic failure of kidney; Hemodialysis; ultrafiltration; optimal weigh - dry weigh; weiht up among hemodialysis