Problematika objemově nestálých zemin při výstavbě dopravních staveb - Mlčochová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou objemově nestálých zemin, zkoumá typické jevy provázející jílovité zeminy, tedy bobtnání a smršťování. Práce se zaměřuje na identifikaci bobtnání a smršťování pomocí přímých i nepřímých metod. V práci je popis experimentálního měření vybraných zemin, zahrnující stanovení základních fyzikálních a hydrofyzikálních vlastností, zrnitosti zemin, konzistenčních mezí, bobtnacího potenciálu, bobtnacího tlaku a meze smrštění. Práce porovnává výsledky nepřímých metod oproti přímým metodám a vyjadřuje chybovost daných metod. Součástí práce je také popis a sanace poruch dopravních staveb v důsledku objemových změn.
Problematics of swelling soils in construction of transport structures
Keywords: jílovité zeminy; bobtnání; smršťování; přímé a nepřímé metody identifikace bobtnání; clay soils; swelling; shrinkage; direct and indirect methods of identification swelling