Optimální nastavení úrokové míry v Evropské měnové unii - Hnízdová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou nastavení úrokové míry v Evropské unii. K posouzení optimálního nastavení je v práci použito Taylorovo pravidlo, které slouží k predikci krátkodobých úrokových měr. Následuje analýza nastavení úrokové míry v zemích Eurozóny zaměřená na období od finanční krize až po současnost. Závěrem práce zhodnotí, zda je nastavení úrokových měr optimální.
Optimal Setting of Interest Rates in the European Monetary Union
Keywords: úroková míra; Taylorovo pravidlo; finanční krize; transmisní mechanismus; Evropská centrální banka; interest rate; Taylor's rule; financial crisis; transmission mechanism; European Central Bank