Kvalita života po TEP čelistního kloubu, překlad a validace dotazníku - Kratochvílová, Věra (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitu života pacientů před a po implantaci totální endoprotézy čelistního kloubu. Teoretická část se v úvodu zabývá kvalitou života v obecném měřítku. Další kapitoly se věnují možnostem hodnocení kvality života, zmíněny jsou nejčastěji používané standardní metody a dotazníky. Část práce mapuje postupy využívané během překladů výzkumných nástrojů a ověření jejich vlastností a platnosti. Závěr teoretické části shrnuje aktuální poznatky týkající se anatomie, patologických stavů vedoucích k nutnosti náhrady čelistního kloubu, včetně popisu operačního výkonu a implantovaných protéz. Výzkumná část předkládá postup překladu a validační proces specificky zaměřeného dotazníku. Výstupem práce je česká verze hodnotícího nástroje umožňujícího individuální vyjádření názoru na kvalitu života pacientem před a po náhradě čelistního kloubu.
Quality of life after temporomandibular joint total replacement, questionnaire translation and validation
Keywords: kvalita života; dotazník; čelistní kloub; TEP čelistního kloubu; quality of life; questionnaire; jaw joint; implantation of total endoprosthesis of the jaw joint