"Žil(a) jsem socialismus" - reflexe socialismu v současné bulharské próze - Nováková, Renata (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část se týká vývoje bulharské literatury po roce 1989. Nejdříve nás seznamuje s vývojem literárního kánonu druhé poloviny 20. století a nepatrně i s historickými událostmi tohoto období. práce poté pokračuje rozborem literárních událostí po roce 1989. V rámci devadesátých let minulého století studuje především bulharský literární postmodernismus, kde zkoumá jeho hlavní znaky, vývoj a jeho přijetí ve společnosti a literární obci. Další kapitola se věnuje posledním rokům bulharské literatury, kterou zkoumá především z pohledu literární kritiky, čtenáře a knižních vydavatelství. Druhá část diplomové práce je zaměřena na reflexi období socialismu ve vybraných dílech Georgiho Gospodinova a Aleka Popova. Nejdříve nás seznamuje s profilem samotných autorů a poté analyzuje jednotlivé texty. Následuje závěr, ve kterém sumarizuje všechny získané poznatky.
"I Have Lived in Socialism" - Reflection of Socialism in the Contemporary Bulgarian Prose
Keywords: bulharská literatura; postmodernismus; kánon; reflexe socialismu; Gospodinov, Georgi; Popov, Alek; Bulgarian literature; postmodernism; canon; reflection of socialism; Gospodinov, Georgi; Popov, Alek