Komparace statutárních měst - Vašíčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Statutární města mají zvláštní postavení ve veřejné správě České republiky. Jejich území se může členit na městské části nebo na městské obvody s vlastními samosprávnými orgány. Tato bakalářská práce se zabývá nejprve historií statutárních měst, poté částmi zákona o obcích, které se věnují právě těmto městům, a nakonec jednotlivými statutárními městy. Cílem této práce je ukázat, v čem jsou výhody nečlenění Statutárního města Hradec Králové na městské obvody nebo na městské části.
Comparison of corporate towns
Keywords: corporate towns; town government; town council; Hradec Králové; statutární města; zastupitelstvo města; rada města; Hradec Králové