Optimalizace daňové povinnosti - Bauerová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku daně z příjmů právnických osob a možnosti optimalizace daňové povinnosti vybraného podniku, konkrétně na příkladu družstva. Úvodní kapitoly se věnují popisu konstrukce daní, složení daňového systému a jednotlivých druhů daní, zejména daně z příjmů právnických osob. Další část je zaměřena na konkrétní podnik, spotřební družstvo, u kterého je proveden výpočet daňové povinnosti, identifikace daňově neuznatelných nákladů a aplikace optimalizačních opatření s cílem legálně snížit daňové zatížení. Výsledkem práce je návrh konkrétních optimalizačních kroků, které mohou vést k efektivnějšímu daňovému plánování do budoucna.
Optimization of tax liability
Keywords: daň z příjmů právnických osob; daňová optimalizace; dlouhodobý hmotný majetek; odpisy; opravné položky; sleva na dani; daňová úspora; corporate income tax; tax optimization; long-term fixed assets; depreciation; adjustments; tax credit; tax savings