Pacient s osteoporózou jako účastník klinické studie - Klemová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na pacientky, které jsou zařazeny do klinického hodnocení nového léčivého přípravku na léčbu osteoporózy. Teoretická část se zabývá základním popisem onemocnění a dále problematikou klinického hodnocení. Výzkumná část pak monitoruje konkrétní pacientky, účastnící se klinického hodnocení nového léčiva. Zkoumá jejich důvody, osobní očekávání a přínos, správné pochopení informací a jejich případné obavy z rizik a nežádoucích účinků.
Patient with osteoporosis and his partipation in a clinical trial
Keywords: osteoporosis; clinical research; study medication; informed consent; medical ethics; osteoporóza; klinický výzkum; hodnocené léčivo; informovaný souhlas; lékařská etika