Možnosti zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech - Lédl, František (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce je zaměřena na problematiku železničních přejezdů z pohledu bezpečnosti a rizik a na možnosti zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech. V první části je uveden obecný popis, vysvětlení základních pojmů a definic, naznačení potřebných parametrů dle norem a předpisů, popis přejezdového zabezpečovacího zařízení, stavebně technické řešení a uvedení do problematiky železničních přejezdů. Ve druhé části je uveden vývoj nehodovosti na přejezdech, který se opírá o statistická data a analyzuje a popisuje hlavní rizika a příčiny vzniku nebezpečných či mimořádných situací na přejezdech. Třetí část poukazuje na možná opatření, která vedou ke snížení rizik a následnému zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech.
The options to increase safety at the railway crossings
Keywords: železniční přejezdy; úrovňové křížení; rozhledová pole; bezpečnost; rizika; přejezdové zabezpečovací zařízení; crossings; level crossing; viewpoints field; safety; risk; level crossing safety devices