Kriminalita dětí a mládeže - Pavlová, Jana (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce si klade za cíl dopátrání se konkrétních sociálních příčin kriminality dětí a mládeže a jejich rozbor z hlediska působení rodinného prostředí. Jsou uvedeny faktory jako je násilí v rodinách, rozvody, neúplná rodina, životní úroveň a sociální postavení rodičů, dále neméně důležité kriminogenní faktory, jako jsou škola, vrstevnické skupiny, trávení volného času. Dále je zaměřena pozornost na konkrétní trestné činy a přestupky, jež se děti a mladiství nejčastěji dopouští a možnosti nápravy těchto deliktů. Těmito delikty jsou: šikana, záškoláctví, alkoholismus, výtržnictví, drogová závislost spojená s prodejem drog, gamblerství a krádeže a v neposlední řadě prostituce. Ke konci práce jsou uvedeny instituce, které mohou pomoci s výchovnými problémy dětí a mládeže. Příloha je tvořena zprávou z Dětského diagnostického ústavu v Hradci Králové a tématickými dotazníky.
Criminality of children and young people
Keywords: mládež; Kriminalita; delikvence; Šikana; záškoláctví; alkoholismus; Drogy; prostituce; teenagers; Criminality; Offences; Bullying; school skipping; alcoholism; Drugs; prostitution