Buněčná linie SH-SY5Y jako model pro testování neurotoxicity - Bezdíčková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce "Buněčná linie SH-SY5Y jako model pro testování neurotoxicity" pojednává o neurální dopaminergní lidské buněčné linii SH-SY5Y a jejím využití při testování neurotoxického působení látek. Cílem této práce bylo zhodnotit vlastnosti této buněčné linie a na základě literární rešerše posoudit, zda je vhodným modelem pro testování neurotoxicity látek, které by mohly negativně ovlivnit lidský organismus. Úvodní část práce je zaměřena na charakterizaci buněčné linie SH-SY5Y a popis jejího vzniku. Následně je podrobně popsána diferenciace SH-SY5Y buněk včetně vybraných hlavních diferenciačních činidel. V hlavní části práce jsou pak zmíněny výhody a nevýhody využití SH-SY5Y buněk pro testování neurotoxicity, a dále jsou uvedeny i látky, jejichž testování je s buněčnou linií SH-SY5Y často spojováno. Závěrem jsou v práci popsány i další buněčné linie, které jsou rovněž buněčnými modely pro studium neurotoxicity.
SH-SY5Y Cell Line Model for Neurotoxicity Testing
Keywords: buněčná linie SH-SY5Y; neurotoxicita; diferenciace; kyselina retinová; SH-SY5Y cell line; neurotoxicity; differentiation; retinoic acid