Metody graduace úmrtnosti na závažná onemocnění - Jindrová, Pavla (Ekonóm, 2017)
Pojištění závažných onemocnění se řadí mezi pojistné produkty, jejichž důležitost permanentně roste. Důvodem je povědomí o těchto případech úmrtí, ale také o finančním dopadu na obyvatele v důsledku závažných onemocnění. Pro pojistitele je důležité, aby byly využity všechny informace pro různé typy pojištění, včetně úmrtnosti na závažná onemocnění. Cílem tohoto příspěvku je představit možnosti graduace (vyhlazování) úmrtnosti na závažná onemocnění s ohledem na zveřejněné údaje, které jsou pouze v pětiletých věkových intervalech. Graduace tohoto typu dat má svá vlastní specifika, která jsou popsána v tomto článku.
The Graduation’s Methods of Serious Diseases Mortality
Keywords: Graduace; míry úmrtnosti; závažná onemocnění; pojištění.; Graduation; mortality rates; serious diseases; insurance.