Tumorové markery ženské pohlavní soustavy - Mayerová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá biomarkery karcinomu ženského pohlavního ústrojí. V práci je popsáno biochemické rozdělení tumorových markerů, jejich stručná charakteristika a průkaz v krvi. Dále jsou zde stručně shrnuty onkomarkery v klinické praxi, převážně biomarkery rakoviny vaječníků, vejcovodů, dělohy, endometria a hrdla děložního. V poslední části této práce je vyhodnocení incidence a mortality zhoubných nádorů ženské pohlavní soustavy v České republice.
Tumor Markers of the Female Reproductive System
Keywords: tumorové markery; rakovina; ženská pohlavní soustava; diagnostika; tumormarkers; cancer; female reproductive system; diagnostics