Postsocialistická transformace horské boudy v Krkonoších - Macek, Robin (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá transformací horské boudy v Krkonoších v kontextu postsocialistických změn, přičemž jako případová studie slouží enkláva Klínových bud. Teoretická část poskytuje vhled do historického a geografického kontextu Krkonoš, včetně osídlování, budního hospodářství a historického vývoje enklávy Klínových bud do roku 1945. Praktická část mapuje proměny enklávy a jejího turistického centra od roku 1945 po současnost. Klíčovým prvkem analýzy jsou rozhovory s dlouholetými vlastníky tamních bud, provozovateli turistické boudy a návštěvníky, které přinášejí autentické svědectví o změnách v majetkových poměrech, způsobu provozování boudy a vývoji turistiky.
Post-Socialist Transformation of a Mountain Chalet in the Krkonoše Mountains
Keywords: budní hospodářství; horské boudy; Klínovka; Klínové boudy; Krkonoše; turismus; mountain chalet farming; mountain chalets; Klínovka; Klínové boudy; Krkonoše; tourism