Mikroenkapsulace textilních barviv a textilních pomocných prostředků do liposomických systémů - Přichystal, Petr (Univerzita Pardubice, 2012)
Předložená disertační práce se zabývá přípravou liposomů (mikroenkapsulovaných forem) textilních barviv a pomocných barvířských prostředků a jejich převedením na suchou formu usušením na rozprašovací sušárně. Byly připraveny suché formy liposomů přímých, reaktivních, disperzních a kyselých barviv. Dále byly připraveny liposomy NaCl, u kterých byla přídavkem kationických látek ovlivňována hodnota ZETA potenciálu. Dále byly připraveny liposomy dispergátorů (Spolostan 4P) a síranu amonného. Jejich účinek v procesu barvení byl srovnatelný s účinkem mikroenkapsulovaného barviva. Pomocí vytahovacích křivek, stanovením sytostí vybarvení a celkové barevné diference vybarvovaných materiálů byl studován vliv mikroenkapsulovaných forem barviva na změny procesu barvení textilních substrátů za laboratorních podmínek. Byl potvrzen vliv mikroenkapsulace na koloristické chování barviv. Prakticky použitelný je poznatek krytí pruhovitosti polyamidového hedvábí aplikací mikroenkapsulovaných forem kyselých barviv a/nebo síranu amonného. V tomto případě se jedná o nový a dosud nepublikovaný poznatek. Významné je také zvýšení sytosti vybarvení použitím mikroenkapsulovaných forem ve srovnání s typovou formou barviva.
Microencapsulation of textile dye and textile auxiliary agents into the liposomic systems
Keywords: liposom textilního barviva; liposom pomocných barvířských prostředků; izolace liposomů; potlačení pruhovitosti PAD hedvábí; liposome of textile dye; liposomes of textile auxiliary agents; isolation of liposomes; barriness decrease of polyamide silk dyeing