o-TOF-ICP-MS analýza platiny v řasách a povrchových a odpadních vodách - Zvoníčková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Byla ověřována vhodnost hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu a průletovým detektorem pro analýzu platiny v odpadních nemocničních vodách bez předchozí úpravy. Byl navržen postup přípravy sladkovodních přípravy řas z bioakumulačních růstových pokusů. Řasy byly odstředěny, sušeny a mineralizovány. Obsah platiny v mineralizátech byl stanoven pomocí hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu a průletovým detektorem. Použitou srovnávací metodou byla optická emisní spektrometrie s buzením v indukčně vázaném plazmatu. Výsledky byly podrobeny statistickému hodnocení s důrazem na správnost a shodnost výsledků.
o-TOF-ICP-MS analysis of platinum in algae and surface and waste water
Keywords: Platina; skupina platinových kovů; chemoterapeutikum; biosorpce; o-TOF-ICP-MS; ICP-OES; Platinum; Platinum Group Elements; Chemoterapeutic; Biosorption