Barviva v potravinách - Kroutilová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá barvivy, která se používají jako přídatné látky do potravin a jsou označovány E kódy. První část této práce je věnována základním skupinám barviv přidávaných do potravin, je popsána jejich charakteristika, výskyt, zdroje, vliv na člověka během konzumace. V další části jsou popsány nejčastěji používané metody stanovení barviv v potravinách.
Food Dyes
Keywords: food additives; natural dyes; synthetic dyes; carotenoids; azo dyes; determination of dyes; přírodní barviva; syntetická barviva; karotenoidy; azobarviva; stanovení barviv