Sociální aspekty udržitelného designu obalů - Spívalová, Sára (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou sociálních a enviromentálních aspektů udržitelných obalů. Nejdříve jsou v práci na základě literární rešerše vymezeny základní pojmy jako udržitelný rozvoj, udržitelné obaly a také sociální a environmentální aspekty udržitelných obalů. Následně práce shrnuje současný stav teoretického poznání v oblastech sociálních a environmentálních aspektů obalů včetně způsobu jejich vnímání spotřebitelem. Navazující část práce prezentuje výsledky primárního kvantitativního výzkumu mezi českými spotřebiteli se zaměřením na poznání míry důležitosti sociálních a environmentálních aspektů obalů pro rychloobrátkové zboží. Součástí výzkumu je také zkoumání rozdílů ve vnímané důležitosti jednotlivých aspektů mezi sebou i v závislosti na demografických charakteristikách spotřebitelů a druhu rychloobrátkového zboží. Zjištěné výsledky výzkumu rozšiřují současné poznání zejména ve vnímané důležitosti sociálních aspektů obalu a mohou průmyslovým podnikům pomoci při tvorbě vhodných strategií v oblasti udržitelných inovací obalů na spotřebních trzích.
Social Aspects of Sustainable Packaging Design
Keywords: udržitelné obaly; sociální aspekty obalů; environmentální aspekty obalů; sustainable packaging; social aspects of packaging; environmental aspects of packaging