Optimalizace svařovacích parametrů při odporovém bodovém svařování kombinovaných materiálů - Kolaříková, Marie; Kolařík, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2013)
Vzhledem k rostoucím nárokům na bezpečnost automobilů a environmentálním požadavkům, jsou kladeny i vyšší nároky na jejich výrobce. Pro zvýšení bezpečnosti a současného snižování hmotnosti jsou stále častěji používány vysokopevné ocelové plechy. Tyto materiály bývají často kombinovány např. s hlubokotažnými plechy a jsou obvykle upravovány různými povrchovými úpravami. Tyto kombinace s sebou přináší komplikace při jejich vzájemném svařování. Na optimálním nastavení svařovacích parametrů závisí výsledná kvalita spoje. Článek je zaměřen na optimalizaci svařovacích parametrů při odporovém bodovém svařování kombinace dvou ocelových plechů – vysokopevností ocelový termomechanicky zpracovaný plech (22MnB5) s povlakem Al-Si a hlubokotažný žárově pozinkovaný ocelový plech (HX420LAD + Z).
Keywords: bodové odporové svařování; 22MnB5; HX420LAD; optimalizace svařovacích parametrů