The Use of Oxymora in William Shakespeare's Works - Kovanda, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce zkoumá oxymórony, které používal William Shakespeare ve svých dílech. Teoretická část práce je rozdělena na dvě části; první část vysvětluje všechny sémantické pojmy, které jsou důležité pro problematiku oxymóronů, zatímco druhá část je gramatická a zabývá se dvěma slovními druhy, ze kterých se většinou oxymórony skládají. Praktická část práce poté zkoumá oxymórony ze dvou úhlů pohledu, které jsou představeny v teoretické části; sémantický pohled na věc zkoumá význam oxymóronů a jejich typické vlastnosti, které pramení z toho, že oxymórony odporují samy sobě, zatímco gramatický pohled na věc kvantitativně analyzuje oxymórony na základě slovních druhů, které je tvoří. Na začátku praktické části se rovněž nachází stručné shrnutí děl, které William Shakespeare napsal, protože je poměrně často důležité porozumět kontextu, ve kterém se oxymórony nacházejí.
Užití oxymoronu v dílech Williama Shakespeara
Keywords: semantics; oxymoron; antonymy; hyponymy; William Shakespeare; word classes; nouns; adjectives; sémantika; oxymorón; antonymie; hyponymie; slovní druhy