Statistická analýza makroekonomických veličin - Vosáhlová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2006)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou statistické analýzy makroekonomických veličin - konkrétně analýzou hospodářství ČR v letech 1993–2005. Teoretická část zahrnuje charakteristiku čtyř základních cílů hospodářské politiky (dostatečný růst hrubého domácího produktu, nízká míra inflace, přijatelná míra nezaměstnanosti, vyrovnaná platební bilance). Tato část je doplněna o teorii použitých statistických metod. Vlastní analýza jednotlivých makroekonomických ukazatelů ČR (včetně komparace z hlediska času a prostoru) a současných problémů ekonomiky České republiky, které tyto cíle negativně ovlivňují, je uvedena v praktické části. Práce je zakončena shrnutím vývoje jednotlivých makroekonomických ukazatelů.
Statistical analysis of macroeconomics quantity
Keywords: GDP; Unemployment; Inflation; Balance of payments; statistical analysis; HDP; Nezaměstnanost; Inflace; Platební bilance; statistické analýzy