Jednota ctností v Platónových dialozích Prótagoras a Lachés - Kvasničková, Anna (Univerzita Pardubice, 2015)
Tématem této diplomové práce je problém jednoty ctností. Vycházím z dialogů Prótagoras a Lachés, které napsal Platón. V první kapitole se popisuje co je ctnost (areté) a jak ji chápe Sókrates. Druhá kapitola je věnována dialogu Lachés a Prótagoras, kde se rozebírá právě jednota ctností. Třetí část se věnuje interpretaci Daniela Devereauxe a Douglase Kremma, že jednota ctností je buď v totožnosti, nebo neoddělitelnosti. Čtvrtá kapitola je věnována Sókratovskému vědění.
The unity of virtues in the Plato´s dialogues Prótagoras and Lachés
Keywords: virtue; the unity of virtue; Plató; Sócrates; Prótagoras; Lachés; ctnost; jednota ctností