Úrazy femuru u seniorů v přednemocniční a nemocniční péči - Čunková, Viktorie (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce s tématem "Úrazy femuru u seniorů v přednemocniční a nemocniční péči" je zaměřena na problematiku vzniku a četnost výskytu úrazu u seniorů starších 65 let, a popis přednemocniční a nemocniční péče. Teoretická část se zabývá základními informacemi z oblasti anatomie, popisem typů úrazů a etiologií vzniku, jejich diagnostiku v přednemocniční oblasti a následnou léčbou. V průzkumné části je uvedená analýza výzkumu, jejíž rozbor je zaměřen na pacienty hospitalizovaných na standardních odděleních ortopedie a traumatologie a případové studie výjezdů z prostředí zdravotnické záchranné služby splňující daná kritéria. Praktickým výstupem práce je edukační materiál zaměřený na prevenci pádu u seniorů.
Femoral injuries in seniors in pre-hospital and hospital care
Keywords: stehenní kost; zlomeniny; luxace; léčba; prevence; osteoporóza; zdravotnická záchranná služba; femur; fractures; luxation; treatment; prevention; osteoporosis; emergency medical service