Barvení polyamidu 6 novými reaktivními barvami - Lišková, Vlasta (Univerzita Pardubice, 2009)
Předložená disertační práce se věnuje studiu nově navržených a připravených reaktivních barviv pro barvení vlny a polymamidu 6. Pro tento účel byla syntetizována reaktivní disazobarviva se sulfatoethylsulfonylovou reaktivní skupinou, a to postupnou diazotací aromatických aminů a kopulací reakcí s 1-naftylaminosulfonovými kyselinami. Za účelem možného zvýšení vybraných koloristických vlastností (hodnot vytažení, faxicí a mokrých stálostí) byla některá z připravených barviv, resp. jejich reaktivní skupina následně modifikována sarkosinem za vzniku N-methyl-N-karboxymethyl-2-aminoethylsulfonylového uspořádání. Pozornost byla rovněž věnována dichlortriazinovým barvivům v nemodifikované a modifikované formě.
New reactive dyes for dyeing of polyamide 6
Keywords: reaktivní disazobarviva; polyamid 6; vlna; barvení; reaktivní skupiny; reactive disazodyes; polyamide 6; dyeing; wool; reactive group; modification