Využití mikrofonního pole pro určení směru příchodu zvuku - Mandlík, Michal (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na určení azimutu zdroje zvuku mikrofonním polem. Pojednává o metodách určení azimutu zdroje zvuku, zabývá se současnou problematikou využívaných systému. V praktické části je navržena metoda určení azimutu, která byla testována v reálných podmínkách, analyzována je přesnost metody a rozebírány jsou vlivy působící na určení azimutu.
Acoustic source direction estimation using the microphone array
Keywords: Lokalizace zdroje zvuku; mikrofonní pole; mikrofony; TDOA; acoustic source direction estimation; microphone array; microphones