Dítě v ústavní výchově a jeho kontakt s rodiči - Ullwer, Jiří (Univerzita Pardubice, 2016)
V bakalářské práci vymezuji význam rodinného prostředí pro dítě a definuji ústavní výchovu - její legislativní vymezení, zařízení pro výkon ústavní výchovy, důvody pro umístění dítěte do zařízení a důsledky ústavní výchovy pro dítě. Pro dítě, které nevyrůstá v rodině, je z mého pohledu nesmírně důležitý kontakt s rodinou. Hlavním cílem praktické části je proto zjistit, jak jsou realizovány kontakty s rodiči u dětí umístěných v dětských domovech se školou. Výzkum je realizován jako kvalitativní, data budou získána na základě polostrukturovaných rozhovorů s pracovníky dětských domovů se školou.
Child in the Institutional Care and his or her Contact with Parents
Keywords: vztahy; rodina; ústavní výchova; psychická deprivace dítěte; relationships; institutional care; psychological deprivation of a child