Aktivita vody a pH jako překážka pro růst mikroorganismů v potravinách - Horníková, Magda (Univerzita Pardubice, 2008)
V této bakalářské práci bylo stanoveno, za jakých podmínek může při uchovávání jídel v lednici při různých teplotách docházet k růstu bakterií Listeria monocytogenes a Salmonella spp, které jsou v potravinách nežádoucí a škodlivé. Pomocí přístrojů EUTECH INSTRUMENTS cyberscan 510 ( Singapur) a AW SPRINT TH-500 novasina byly naměřeny hodnoty pH a vodních aktivit jednotlivých omáček, na které jsem se zaměřila.
Water activity and pH as an obstruction for growing of microorganisms in food
Keywords: pH; vodní aktivita; teplota; přípravná fáze; Lag-fáze; generační čas; pH value; Water activity; temperature; Lag phase; generation time