Odstraňování volných mastných kyselin z bionafty - Vávra, Aleš (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá odstraňováním volných mastných kyselin (FFA) z esterové fáze, vzniklých po neutralizaci katalyzátoru kyselinou fosforečnou. Mastné kyseliny byly převedeny hydroxidem vápenatým, na vápenatá mýdla a vzniklá suspenze byla separována centrifugací. Byl sledován vliv nezávisle proměnných (vstupní číslo kyselosti, molární poměr hydroxidu vápenatého a FFA, přídavek vody, rychlost míchání reakční směsi, čas procesu srážení, teplota procesu srážení, čas centrifugace výsledné reakční směsi) na průběh odstraňování FFA. Měření byla prováděna na základě statistického plánování pokusů podle návrhu Plackett-Burman. Byly provedeny tři série pokusů, jejichž cílem bylo určit hodnoty nezávisle proměnných, které by vedly k zisku bionafty, která by svými vlastnostmi odpovídala hodnotám daných normou EN 14 214. Vyhodnocování bylo prováděno pomoci lineárního modelu programem QC-Expert.
Removing of free fatty acids from biodiesel
Keywords: biodiesel; transesterification; Plackett-Burman; acid number; calcium hydroxide; bionafta; transesterifikace; číslo kyselosti