Místo, úloha a význam konkurenčního zpravodajství (business intelligence - competitive intelligence - knowledge management) - Pohl, Josef (Univerzita Pardubice, 2008)
V moderním světě se znalosti stávají stěžejním a v mnohých případech nejdůležitějším aktivem, které činí podnik konkurenceschopným mezi ostatními subjekty na trhu výrobků a služeb. Naše společnost se pozvolna dostala do stádia tzv. informační společnosti, do doby, pro kterou je charakteristická rychlá proměnnost okolí a konkurence. Proto jsou klíčovými schopnostmi vedoucími k úspěchu ve veškerých lidských aktivitách, schopnosti rozpoznat relevantní informace a činit na jejich základech v danou chvíli optimální rozhodnutí, vedoucím k získání konkurenčních výhod. Právě při procesu získání a udržení tržních výhod se využívají techniky konkurenčního zpravodajství a efektivního přístupu k informacím a jejich využitím. K těmto činnostem se vztahují pojmy jako management znalostí nebo business inteligence.
Position, objective and importance of competitive intelligence (business intelligence - competitive intelligence - knowledge management)
Keywords: Competitive Intelligence; knowledge management; Competition; competitive advantages; Information; Konkurenční zpravodajství; management znalostí; business intelligence; Konkurence; konkurenční výhody; Informace