Elektronové ovlivnění fosfinových ligandů a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu - Mrkos, Robert (Univerzita Pardubice, 2020)
V rámci této bakalářské práce byla vypracována literární rešerše zaměřená na syntézu a využití fosfinových ligandů ve farmaceutickém průmyslu. Aktivita katalyzátorů nesoucích fosfinové ligandy lze ovlivnit úpravou stérických nebo elektronových vlastností. Tyto katalyzátory našly své uplatnění při syntézách významných aktivních farmaceutických substancí. Jinou možností jak ovlivnit aktivitu katalyzátoru je prostřednictvím interakce kov- kov. Tato oblast je málo probádána a proto v rámci této bakalářské práce byla připravena série ligandů obsahujících fragment Cr(CO)3 umožňující právě interakci kov-kov.
Electron Influence of Phosphine Ligands and Their Use in Pharmaceutical Industry
Keywords: fosfin; chrom; aktivní farmaceutické substance; katalýza; chelatující ligandy; phosphine; chromium; active pharmaceutical ingredient; catalysis; chelating ligands