Koncepce praktického vzdělávání na dopravním sále DFJP - Marek, František (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zlepšení vzdělávacího procesu studentů Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, konkrétně v oblasti praktické výuky na dopravním sále. V práci autor jednak popisuje zabezpečovací zařízení a jejich obsluhu, a také pro vybrané provozní dopravní situace popisuje postup jejich řešení. Pro návrhy zlepšení výuky autor využil dotazníkové šetření mezi studenty DFJP. V závěru práce jsou prezentovány tři nákresné jízdní řády, které mohou sloužit jako učební pomůcka při praktické výuce. Cílem práce je přispět k rozvoji praktické a interaktivní výuky, která studentům umožní lepší přípravu na řešení dopravních situací využitelnou v řízení železniční dopravy na pozici výpravčí(ho) u Správy železnic, státní organizace.
Concept of Practical Education in the Traffic Hall DFJP
Keywords: železniční doprava; praktická výuka; dopravní sál; zabezpečovací zařízení; interaktivní výuka; simulace; učební pomůcky; efektivní výuka; railway transport; practical training; traffic control simulator; railway interlocking systems; interactive teaching; simulations; teaching aids; effective teaching