Identita obyvatel města a vzájemná rivalita mezi dvěma městy: Pardubice a Hradec Králové - Králová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se zabývá analýzou historie a současného stavu rivality mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Jejím cílem je zjistit, zda lze i v dnešní době hovořit o rivalitě či došlo k její marginalizaci. Kromě rivality samotné zkoumá stereotypní představy a užívaná apelativa pro označení obyvatel obou měst. Práce je vypracována na základě sociálně-antropologického výzkumu mezi obyvateli Hradce Králové a Pardubic.
Identity of the citizens and the rivalry between two cities: Pardubice and Hradec Králové
Keywords: apelativa; Hradec Králové; Pardubice; lokální identita; města; rivalita; stereotyp; urbánní antropologie; appelative; local identity; cities; rivalry; stereotype; urban anthropology