Obraz venkova v současném dramaturgickém plánu Východočeského divadla Pardubice - Kopecká, Marie (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá obrazem venkova v současném dramaturgickém plánu Východočeského divadla Pardubice, se zaměřením na tři inscenace z nedávného repertoáru, které v sobě obraz českého venkova nesly: Konec masopustu, Hoří, má panenko! a Kalibův zločin. První část je věnována postavení divadelních her zobrazujících venkov v historii dramaturgických plánů Východočeského divadla Pardubice v období od sezóny 2000/2001 do sezóny 2014/2015. Následuje analýza dramaturgických plánů Východočeského divadla Pardubice se zaměřením na tři sezóny, ve kterých měly divadelní inscenace pracující s obrazem venkova premiéru. Další část sleduje umělecké postupy zvolené k divadelní kreaci obrazu venkova ve třech vybraných inscenacích. Závěrečná část je věnována kritickým ohlasům v tištěných médiích.
The Image of Countryside in the Current Dramaturgical Plan of Východočeské divadlo Pardubice
Keywords: Východočeské divadlo Pardubice; dramaturgický plán; venkov; divadelní inscenace; repertoár; Východočeské divadlo Pardubice; dramaturgical plan; countryside; theatre productions; repertoire