Komplexní restaurování starého tisku 1. dílu Svatováclavské bible z roku 1715 - Adámková, Sylwia (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce pojednává o komplexním restaurování starého tisku ze sbírek Regionálního Muzea v Chrudimi. První díl Starého Zákona Svatováclavské Bible vytištěný roku 1715 byl opatřen barokní celousňovou nasazovanou vazbou. Bylo nezbytné přistoupit k restaurátorskému zásahu z důvodu rozsáhlého poškození knižní vazby i bloku. Zákrok měl navrátit dílu jeho původní kompaktnost a funkčnost. Práce je koncipována jako podrobná restaurátorská dokumentace, která sestává z identifikace díla, podrobného popisu jeho typologie, typografie a veškerého poškození, které jsou doplněny textovými přílohami v podobě výstupů odborných analýz a průzkumů. Obsahuje navržený restaurátorský záměr a důkladně popsané dílčí kroky celého postupu spolu s použitými materiály a doporučenými podmínkami uložení. Neméně významnou součástí jsou obsáhlé grafické, obrazové a především fotografické přílohy, které nepostradatelně doplňují text práce.
Complex Restoration Treatment of an Old Print of the first part of the Wenceslas Bible from 1715
Keywords: komplexní restaurování; bible; starý tisk; Svatováclavská Bible; barokní knižní vazba; 18. století; complex restoration treatment; bible; old print; Wenceslas Bible; baroque bookbinding; the 18th century