Postoje veřejnosti k činnosti veřejné správy - Vaniš, Radim (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem mé diplomové práce je zjištění postojů veřejnosti k orgánům veřejné správy. Pro zhodnocení tohoto tématu jsou využity poznatky z dotazníkového šetření, které jsem provedl v Pardubicích. Práce je rozdělena do šesti kapitol, z nichž první se zabývá historií veřejné správy od roku 1848 až po současnost. Druhá kapitola je věnována popisu činností veřejné správy. Třetí kapitola se zabývá právním postavením obcí. Jsou v ní uvedeny základní právní dokumenty upravující postavení obcí a vymezen pojem obec a její kompetence. Čtvrtá kapitola se zabývá organizací veřejné správy. Je v ní uveden pojem organizace, organizační principy, organizační typy a modely, subjekty a vykonavatelé veřejné správy a také organizace veřejné správy v České republice. Pátá kapitola se zabývá vztahem veřejné správy a občana a osobou úředníka veřejné správy. V šesté kapitole je popsán průběh výzkumného šetření a zhodnoceny jeho výsledky.
Public attitude towards public administration authority
Keywords: Public Administration; municipalities; relations; practical research; officials; citizens; obce; vztahy; dotazníkové šetření; úředníci; občané; veřejná správa