Tlumič s talířovými pružinami - Valášek, Radek (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato práce se zabývá konstrukčním návrhem teleskopického tlumiče pérování s talířovými pružinami. Je zde popis funkce vytváření útlumových sil. Práce poskytuje základní přehled o zatěžovacích stavech tlumiče při provozu ve vozidle. Je zde proveden zjednodušený návrh parametrů pružin. Z těchto parametrů je pak provedena analýza napěťových stavů v jednotlivých součástech.
Shock absorber with the disc springs
Keywords: Tlumiče odpružení; F-s a F-v charakteristiky; talířové pružiny; konstrukční návrhy; Shock absorbers; F-s & F-v Diagrams; Disc springs; Engineering designs