Gadolinium - vliv antropogenní činnosti na jeho rozšíření v odpadních vodách - Skulová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2011)
Gadolinium je prvek ze skupiny vzácných zemin, nebo také ze skupiny lanthanoidů. V největší míře je pro své vlastnosti využíváno v diagnostických metodách v medicínské praxi. Komplexy gadolinia, jež jsou v diagnostických metodách používány, musí být dostatečně stálé, neboť volné gadolinium prokazuje toxické vlastnosti. V důsledku tohoto použití se gadolinium dostává do životního prostředí v nepřirozených koncentracích, čímž způsobuje tzv. anomálie gadolinia.Této anomálie je následně využíváno jako indikátoru znečištění provrchových vod antropogenní činností, nejvíce odtokem zpracovaných vod z čistíren odpadních vod.
Gadolinium - effects of anthropogenic activities on its expansion in wastewater
Keywords: gadolinium; zobrazování magnetickou rezonancí; ICP-MS; gadolinium; magnetic resonance imaging ICP-MS