Polohování pacienta v obecné chirurgii - Eisová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zaměřuje na téma polohování pacienta v obecné chirurgii. Je rozdělena na teoretickou část a na část výzkumnou. Teoretická část charakterizuje perioperační péči zaměřenou na polohování pacienta v obecné chirurgii včetně prevenci vzniku dekubitů na operačním sále. Druhá část výzkumného šetření je zaměřena na analýzu dat, která byla získaná metodou přímého pozorování a studiem dokumentace s následnou interpretací získaných výsledků. Praktickým přínosem diplomové práce je vytvoření polohovacích karet, které eliminují možný vznik pooperačních komplikací v oblasti predilekčních míst.
The positioning of the patient during general surgery
Keywords: dekubity; perioperační sestra; perioperační péče; polohování; operační sál; pressure ulcers; perioperative nurse; perioperative care; positioning; operating room