Strategie podpory zdraví na základních školách - Neubauerová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce, pod názvem Strategie podpory zdraví na základních školách, je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část je zaměřena na programy podporující zdraví. Dále je věnována pozornost problematice zdravé výživy. V závěru práce jsou uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy. Výzkumná část obsahuje prospektivní studii o výživě dětí na základních školách. Byli vybráni žáci 2., 4., 6. a 8. tříd, vždy po jedné na obou školách. Z výzkumu vyplývá že, fyzické aktivity mají nejvíce žáci 6. třídy, v největším počtu snídají žáci 2. třídy, v největším počtu konzumují denně ovoce a zeleninu žáci 2. a 4. třídy, v největším počtu nekonzumují denně mléčné výrobky žáci 2. třídy, v největším počtu konzumují denně celozrnné pečivo žáci 8. třídy a v největším počtu konzumují denně coca-colu žáci v 8. třídy.
The Strategy of health support at basic schools
Keywords: výživa; životní styl; stravovací návyky; základní škola; obezita; podvýživa; nutrition; lifestyle; eating habits; basic school; obesity; underfeeding