Pacienti s PEG v domácí péči - Nováková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce je zaměřena na pacienty s perkutánní endoskopickou gastrostomií, kteří jsou v domácím ošetření. Teoretická část je věnována samotné gastrostomii, kdy jsou rozebrány indikace, kontraindikace, příprava pacienta, vlastní provedení a péče o samotnou gastrostomii. Mezi další kapitoly patří anatomie, fyziologie, enterální výživa a další. Práce se věnuje pacientům v domácím ošetření, tudíž je v práci kapitola zaměřená na domácí péči. Poslední kapitolou teoretické části je edukace. Výzkumná část bakalářské práce je zaměřena na míru edukace pacientů s perkutánní endoskopickou gastrostomií v domácí péči. Východiskem pro zhodnocení bylo dotazníkové šetření, které proběhlo ve spolupráci s některými nemocnicemi.
Patients with PEG in home care
Keywords: perkutánní endoskopická gastrostomie; domácí péče; ošetřovatelská péče; enterální výživa; edukace; percutaneous endoscopic gastrostomy; home care; nursing care; enteral nutrition; education