Moderní přístupy k léčbě diabetes mellitus - Melicherová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce popisuje aktuální metody a přístupy k léčbě onemocnění diabetes mellitus. První část popisuje patofyziologii diabetu a jeho hlavní subtypy. Následující část se věnuje tradičním léčebným metodám, jako jsou inzulinové terapie a perorální antidialektika. Závěrečná část práce se zabývá nejnovějšími metodami a technologiemi v oblasti izolace, transplantace a použití moderních biotechnologických postupů, včetně makroenkapsulace a mikroenkapsulace, které chrání transplantované Langerhansovy ostrůvky.
Modern Approaches In Diabetes Mellitus Treatment
Keywords: diabetes mellitus; léčba; Langerhansovy ostrůvky; inzulin; transplantace; diabetes mellitus; treatment; Islets of Langerhans; insulin; transplantation