Příprava odsouzených mužů ve výkonu trestu odnětí svobody na návrat a na život po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody - Bauerová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá přípravou odsouzených mužů ve výkonu trestu odnětí svobody a jejich návrat k životu po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. Cílem je analyzovat, jak se odsouzení připravují na život po propuštění, jaké překážky musí překonávat a jaké faktory ovlivňují jejich úspěšnou reintegraci. Práce se zaměřuje na ekonomické, sociální a rodinné aspekty jejich situace před výstupem z výkonu trestu a také na roli institucí a organizací, které do tohoto procesu vstupují. V teoretické části diplomové práce lze nalézt informace o penologii, jejím předmětu zkoumání a vztahu k ostatním vědám, dále o historickém vývoji trestání na našem území, o legislativě Vězeňské služby ČR, o samotném personálu věznice, souhrnné analýze rizik a potřeb odsouzeným a s tím souvisejících programech zacházení. Dále se teoretická část zabývá konkrétními specializovanými resocializačními programy ve Věznici Pardubice, důsledky výkonu trestu a dále velmi důležitou problematikou postpenitenciární péčí související s výstupem odsouzeným. Praktická část využívá kombinaci kvantitativního výzkumu za pomoci dotazníkového šetření mezi odsouzenými a kvalitativního přístupu za pomoci rozhovorů s odbornými pracovníky věznice. Data jsou interpretována v kategoriích, jako jsou hlavní překážky návratu do společnosti, význam rodinného zázemí, přínos standardizovaných programů ve věznici, vliv zaměstnání během výkonu trestu a role institucí mimo věznici.
Preparing male prisoners for return and life after release from prison
Keywords: výkon trestu odnětí svobody; příprava odsouzených; resocializace; postpenitenciární péče; programy zacházení ve věznici; sociální adaptace po propuštění; instituce a organizace pomáhající vězňům; zaměstnávání vězňů; prison sentencing; prisoner preparation; resocialisation; post-penitentiary care; prison treatment programmes; social adaptation after release; institutions and organisations assisting prisoners; employment of prisoners