Analýza zkušeností vybraných členských států EU se zaváděním eura - Zbořil, Jan (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato bakalářská práce popisuje evoluci měnových unií v Evropě. Z těch postupnou integrací vzešla dnešní Evropská měnová unie, jejímž zákonným platidlem je euro. Dále jsou zde popsány maastrichtská kritéria, na jejichž základě je vyhodnocován stav konvergence států, které usilují o členství v eurozóně. Hlouběji se práce zabývá analýzou zkušeností některých států, které jednotnou měnou již platí, či z nějakých důvodů euro nezavedly. Z pohledu České republiky je pak sledován vývoj plnění maastrichtských kritérií a zmíněn je také odhad termínu zavedení eura v ČR.
The analysis of experience of selected EU-members states with euro adopting
Keywords: European Union; single currency; Maastricht criteria; convergence; Evropská Unie; EURO; jednotná měna; Maastrichtská kritéria; konvergence