Řízení vztahů se zákazníky v malých a středních podnicích - Kůta, Jan (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato práce je analýzou segmentu mikropodniků, malých a středních podniků, jejich postavením v tržní ekonomice Evropské unie. Popisuje hlavní výhody a také nevýhody podnikání v tomto segmentu. V neposlední řadě se také věnuje problematice řízení vztahů se zákazníky, principy a způsoby této podnikatelské filozofie a to především z pohledu podniku tohoto segmentu.
Customer relationship management in small and medium enterprises
Keywords: řízení vztahů se zákazníky; malé a střední podniky; Customer Relationship Management; small and medium enterprises