Kalkulace emisí skleníkových plynů z dopravy v kontextu nástrojů zelené logistiky na podporu logistického plánování a rozhodování v odvětví automotive - Chocholáč, Jan (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce se zaměřuje na problematiku kalkulace emisí skleníkových plynů z dopravy v kontextu nástrojů zelené logistiky na podporu logistického plánování a rozhodování v odvětví automotive. V první kapitole je teoreticky vymezena zkoumaná problematika se zaměřením na oblast zelené logistiky a kalkulace emisí skleníkových plynů produkovaných dopravou a logistickými činnostmi a související legislativní kontext z globální, kontinentální a tuzemské perspektivy. Ve druhé kapitole je zpracována analýza stávajícího stavu v kontextu zkoumané problematiky se zaměřením na emise skleníkových plynů z dopravy a jejich vývoj z pohledu Evropské unie a České republiky. Dále je zpracována analýza nástrojů zelené logistiky, respektive emisních kalkulátorů, na podporu logistického plánování a rozhodování. Třetí kapitola obsahuje vlastní řešení, které je založeno na dvou návrzích, konkrétně se jedná o návrh plně přizpůsobeného kalkulátoru emisí skleníkových plynů pro odvětví automotive v silniční a železniční nákladní dopravě na podporu logistického plánování a rozhodování. V závěru jsou popsány přínosy habilitační práce z pohledu teoretického i praktického.
Calculation of Greenhouse Gas Emissions from Transport in the Context of Green Logistics Tools to Support Logistic Planning and Decision-Making in the Automotive Sector
Keywords: kalkulace emisí skleníkových plynů; zelená logistika; logistické plánování; logistické rozhodování; odvětví automotive; silniční nákladní doprava; železniční nákladní doprava; emisní kalkulátor; environmentální udržitelnost; legislativní kontext; calculation of greenhouse gas emissions; green logistics; logistics planning; logistics decision-making; automotive sector; road freight transport; rail freight transport; emission calculator; environmental sustainability; legislative context